Eén van de mooiste, maar ook zwaarste marathons van Nederland beleeft u op Terschelling: de Berenloop Terschelling. Steevast gehouden in november, kunnen de deelnemers zich opmaken voor een uitdagende loop. Ooit begonnen als afsluiting van het themajaar "400 jaar Willem Barentsz" is de Berenloop Terschelling nu uitgegroeid tot een sportief spektakel.

Iedereen op het eiland is op de één of andere manier betrokken bij De Berenloop als organisatie, vrijwilliger, toeschouwer of loper. Deze betrokkenheid zorgt dan ook voor een fantastische sfeer gedurende het hele weekend tijdens dit hardloopevenement.  Op zaterdag wordt namelijk al gestart met de 5 en 10 kilometer voor volwassenen, even als de jeugdloop in West-Terschelling. Een opwarmertje voor de halve en hele marathon van de Berenloop die op zondag worden gelopen.

Op zaterdag 9 en zondag 10 november vindt de Berenloop plaats op Terschelling. Voor velen een perfecte aanleiding voor een sportief en ontspannen weekendje Terschelling met de boot.

De eerste editie vond plaats op 26 oktober 1997, als sportieve afsluiting van het themajaar ‘400 jaar Willem Barentsz’. Willem Barentsz, beroemd zeevaarder en afkomstig van Terschelling, probeerde in 1596 via het noorden naar Azië te varen. Het werd een monstertocht met veel ontberingen en een gedwongen overwintering tussen de ijsschotsen op Nova Zembla. Door te jagen op beren had de bemanning voldoende voedsel om de winter te overleven, En zo kwam de marathon aan haar naam: de Berenloop.