Verantwoord reizen tijdens corona

Omdat alle zitplaatsen in het OV benut mogen worden, kunnen passagiers bepaalde afvaarten als drukker ervaren dan nu gewenst. Wij doen er alles aan om uw reis zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Dit doen we niet alleen door het naleven van de landelijke regels, maar ook door extra maatregelen als gefaseerd in- en ontschepen, extra schoonmaken en plastic spatschermen tussen de zitplaatsen.

Verantwoord reizen tijdens corona

Te druk? Kies zelf een rustiger reismoment

Sinds 1 juli 2020 worden alle zitplaatsen in het Openbaar Vervoer (dus ook op de schepen) weer gebruikt. Het houden van 1,5 meter afstand is niet overal mogelijk en daarom is het dragen van een mondneusmasker verplicht. Vindt u het niet prettig om op een drukke afvaart te reizen? Kies dan voor een afvaart ’s avonds (naar het eiland) of ‘s ochtends vroeg (vanaf het eiland) of voor een afvaart op dinsdag, woensdag of donderdag. 

 

Deze regels respecteren medewerkers én passagiers

In onze terminals, op de terreinen en aan boord van de schepen gelden regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onze medewerkers werken volgens deze regels. Van onze reizigers verwachten wij dat zij deze regels eveneens respecteren. Lees ze aandachtig voordat u op reis gaat!

 

Hygiëneregels

Mondneusmaskers verplicht vanaf 13 jaar

 

Toegankelijkheid terminal

Onze terminals zijn tijdelijk uitsluitend toegankelijk voor passagiers van de veerdienst. Ook worden er minder passagiers dan gebruikelijk toegelaten in de hal, zodat reizigers zoveel mogelijk afstand kunnen nemen van elkaar. Reistip: kom niet te vroeg, houd uw wachttijd zo kort mogelijk en volg de aanwijzingen van onze medewerkers op.

Horeca

Vanaf zaterdag 5 juni zijn de buffetten aan boord als afhaalpunt geopend voor gasten. Aan de opening is een aantal aanvullende veiligheidseisen gesteld, zoals 1,5 meter afstand in de wachtrij. De presentatie van de producten gebeurt zoveel mogelijk afgedekt of verpakt.

Ook het Grand Café Promenade is vanaf zaterdag weer geopend volgens de vertrouwde openingstijden. We zijn blij dat we zo weer meer mogelijkheden krijgen om onze gasten te bedienen.

 

Meer info over horeca

 

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking en begrip

Wij vragen onze reizigers zich aan de richtlijnen en huisregels te houden, net als onze medewerkers. Door de regels en hiermee elkaars gezondheid en welbevinden te respecteren, zorgen we voor rust aan boord en kan iedereen genieten van een plezierige overtocht.

Passagiers die zich niet aan de geldende regels houden, kunnen we helaas niet vervoeren. We zijn bij het overtreden ervan genoodzaakt en verplicht stappen te ondernemen.

 

Meer informatie

 

Meer informatie

Hygiëneregels

Hygiëne maatregelen

 • Blijf bij gezondheidsklachten (koorts, verkoudheids- of luchtwegklachten) thuis tot u 24 uur klachtenvrij bent;
 • Was uw handen regelmatig en grondig met zeep;
 • Gebruik papieren handdoekjes om uw handen af te drogen;
 • Gebruik regelmatig desinfecterende gel;
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • Houd zoveel mogelijk afstand tot anderen;
 • Schud geen handen;
 • Passagiers gaan gefaseerd, dus in groepen aan boord. Hierdoor duurt het aan en van boord gaan wat langer dan gebruikelijk en kan het voorkomen dat schepen later dan gepubliceerd vertrekken.
 • Volg altijd de instructies van onze medewerkers op.
Mondneusmaskers: verplicht vanaf 13 jaar

Mondneusmaskers

 • Mondkapjes zijn verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar in alle veerterminals, op alle terreinen en tijdens de gehele reis aan boord (ook op het buitendek). Hiermee wordt bedoeld aansluitende, niet-medische mond- en neusbescherming, een das of sjaal volstaat niet. U zorgt zelf voor een mondkapje. Geen mondkapje = geen toegang.
 • Spatmaskers (face shields) zijn uitsluitend toegestaan voor passagiers die aantoonbaar, om medische redenen geen mondneusmasker kunnen of mogen dragen. Zij zijn daarnaast verplicht hun uitzonderingspositie aan te tonen:
  • door bewijs te laten zien waaruit blijkt dat hij / zij onder behandeling is van een arts of zorgorganisatie, bijvoorbeeld een verwijsbrief of een bewijs van een afspraak met een arts.
  • door een verklaring van een begeleider of naaste waarom hij / zij geen mondkapje kan dragen;
  • door een kaartje te laten zien waaruit blijkt dat hij / zij een uitzondering is;
  • door zijn / haar hulpmiddel of medicijnen te tonen.

 

Om medische redenen geen mondmasker?
Passagiers die om medische redenen geen mondneusmasker kunnen dragen, dienen een faceshield te dragen en worden door de purser begeleid naar een aparte ruimte. Omdat wij verantwoordelijkheid zijn voor de orde en de rust aan boord, is hiervoor gekozen. Zijn er behalve passagiers mét mondneusmaskers ook passagiers in de salon zonder beschermende maatregelen, dan zorgt dit voor confronterende situaties en veel onrust onder de reizigers, zo heeft de ervaring ons geleerd.

 

Passagiers die zich niet aan de bovenstaande instructies willen houden, kunnen wij helaas niet toelaten.

 

Horeca

Horeca

 

 • Het Grand Café Promenade is dagelijks geopend van 07:15 - 21.00 uur, met in acht name van de geldende regels voor horeca;
 • De buffetten aan boord zijn als afhaalpunt geopend voor gasten. Hieraan zijn aanvullende veiligheidseisen gesteld, zoals 1,5 meter afstand in de wachtrij;
 • Het is aan boord niet toegestaan (meegebrachte) alcoholische dranken te nuttigen;
 • Aan boord van alle auto-veerboten is een koffiemachine en een automaat met broodjes, snoep en frisdrank aanwezig. U kunt contactloos betalen. Alleen de snoepautomaat op de Willem de Vlamingh en Willem Barentsz is niet contactloos, hier kunt u met kleingeld betalen. 

 

Ook kunnen passagiers zelf eten en drinken meenemen om aan boord van de veerdienst te nuttigen.

 

Geen consumpties op de sneldienst

Het is niet toegestaan om te eten of te drinken aan boord van de sneldienst. Deze huisregel is toegevoegd aan de hygiënemaatregelen die gelden omdat passagiers op de sneldienst vrij dicht naast elkaar zitten en omdat men tijdens het eten en drinken geen mondkapje draagt. Passagiers die liever reizen op een afvaart van de autoveerdienst (waarop eten en drinken wel is toegestaan), kunnen hun boeking kosteloos wijzigen vóórdat deze heeft plaatsgevonden.