Kopie van Verantwoord reizen tijdens corona

Te druk? Kies zelf een rustiger reismoment

Sinds 1 juli 2020 worden alle zitplaatsen in het Openbaar Vervoer (dus ook op de schepen) weer gebruikt. Het houden van 1,5 meter afstand is hierdoor niet mogelijk en daarom is het dragen van een mondneusmasker verplicht. Vindt u het niet prettig om op een drukke afvaart te reizen? Kies dan voor een afvaart ’s avonds (naar het eiland) of ‘s ochtends vroeg (vanaf het eiland). In het boekingssysteem ziet u het aantal nog beschikbare plaatsen per afvaart. Bij de veelgestelde vragen vind u meer informatie

 

Deze regels respecteren medewerkers én passagiers

In onze terminals, op de terreinen en aan boord van de schepen gelden regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onze medewerkers werken volgens deze regels. Van onze reizigers verwachten wij dat zij deze regels eveneens respecteren. Lees ze aandachtig voordat u op reis gaat! 

 

Hygieneregels

Mondneusmaskers verplicht vanaf 13 jaar

 

Avondklok

De avondklok heeft geen consequenties voor de dienstregeling. Wel moeten passagiers die tijdens de avondklok reizen en/of arriveren in het bezit zijn van een “Eigen verklaring avondklok” en als men voor werk onderweg is, ook een “Werkgeversverklaring avondklok”. Passagiers kunnen tijdens de reis aan boord of na aankomst op het eiland gecontroleerd worden door politie / boa’s.

Meer informatie

 

Toegankelijkheid terminal

Onze terminals zijn tijdelijk uitsluitend toegankelijk voor passagiers van de veerdienst. Ook worden er minder passagiers dan gebruikelijk toegelaten in de hal, zodat reizigers voldoende afstand kunnen nemen van elkaar. Reistip: kom niet te vroeg, houd uw wachttijd zo kort mogelijk en volg de aanwijzingen van onze medewerkers op.

Horeca

Het Grand Café Promenade en winkel de Parlevinker in de terminal te Harlingen zijn gesloten, net als de buffetten en bars aan boord. Toch kunt u op bepaalde punten terecht voor broodjes, koffie en thee. Welke afhaalpunten er zijn, leest u hier.

Let op: het is niet toegestaan aan boord van de sneldienst te eten of te drinken.

 

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking en begrip

Wij vragen onze reizigers zich aan de richtlijnen en huisregels te houden, net als onze medewerkers. Door de regels en hiermee elkaars gezondheid en welbevinden te respecteren, zorgen we voor rust aan boord en kan iedereen genieten van een plezierige overtocht.

Passagiers die zich niet aan de geldende regels houden, kunnen we helaas niet vervoeren. We zijn bij het overtreden ervan genoodzaakt en verplicht stappen te ondernemen.

 

Meer informatie

 

 

 

Horeca

Horeca

 

 • Het Grand Café Promenade in de veerterminal te Harlingen is gesloten;
 • Alle horecapunten aan boord zijn gesloten. Wel kunnen passagiers zelf eten en drinken meenemen om aan boord van de veerdienst te nuttigen. Aan boord van de sneldienst is eten en drinken niet toegestaan;
 • Het is aan boord niet toegestaan na 20.00 uur (meegebrachte) alcoholische dranken te nuttigen;
 • Het horeca-afhaalpunt in de veerterminal in Harlingen is geopend voor het afhalen van verse broodjes en warme en koude dranken. Deze mogen aan boord van de veerdienst worden genuttigd. Aan boord van de sneldienst is eten en drinken niet toegestaan
 • Winkel de Parlevinker in de veerterminal te Harlingen is gesloten.
 • Aan boord van ms Friesland en ms Vlieland is een koffiemachine en een automaat met broodjes, snoep en frisdrank aanwezig. U kunt contactloos betalen.

 

Geen consumpties op de sneldienst

Het is niet toegestaan om te eten of te drinken aan boord van de sneldienst. Deze huisregel is toegevoegd aan de hygiënemaatregelen die gelden omdat passagiers op de sneldienst vrij dicht naast elkaar zitten en omdat men tijdens het eten en drinken geen mondkapje draagt. Passagiers die liever reizen op een afvaart van de autoveerdienst (waarop eten en drinken wel is toegestaan), kunnen hun boeking kosteloos wijzigen vóórdat deze heeft plaatsgevonden.

Avondklok

Op zaterdag 23 januari heeft de overheid een avondklok ingesteld, waardoor mensen tussen 21.00 en 04.30 uur niet buiten mogen zijn. Dit heeft geen consequenties voor de dienstregeling van Rederij Doeksen: alle afvaarten worden conform dienstregeling uitgevoerd.

 

Wel geldt voor Terschelling, dat passagiers die gebruik maken van de laatste autoveerboot naar het eiland toe in het bezit móeten zijn van een “Eigen verklaring avondklok” en als men voor werk onderweg is, ook een “Werkgeversverklaring avondklok”. Passagiers kunnen tijdens de reis aan boord of na aankomst op het eiland gecontroleerd worden door politie / boa’s.

 

We zorgen ervoor, dat passagiers die als voetganger gebruik maken van de avondboot naar Vlieland, na aankomst uiterlijk om 20.40 uur van boord gaan (situaties van overmacht daargelaten), zodat zij op tijd thuis kunnen zijn als zij geen verklaring bij zich dragen.  

 

De avondklok geldt vooralsnog tot en met 31 maart a.s. Meer informatie leest u op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/regels-avondklok.

Hygiëneregels

Regels

In onze terminals, op de terreinen en aan boord van de schepen gelden regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onze medewerkers werken volgens deze regels. Van onze reizigers verwachten wij dat zij deze regels eveneens respecteren:

 

Hygiëne maatregelen

 • Blijf bij gezondheidsklachten (koorts, verkoudheids- of luchtwegklachten) thuis tot u 24 uur klachtenvrij bent;
 • Was uw handen regelmatig en grondig met zeep;
 • Gebruik papieren handdoekjes om uw handen af te drogen;
 • Gebruik regelmatig desinfecterende gel;
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • Houd gepaste afstand tot anderen;
 • Schud geen handen;
 • Passagiers gaan gefaseerd, dus in groepen aan boord. Hierdoor duurt het aan en van boord gaan wat langer dan gebruikelijk en kan het voorkomen dat         schepen later dan gepubliceerd vertrekken.
 • Volg altijd de instructies van onze medewerkers op.
Mondneusmaskers: verplicht vanaf 13 jaar

Mondneusmaskers

 • Mondkapjes zijn verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar in alle veerterminals, op alle terreinen en tijdens de gehele reis aan boord (ook op het buitendek). Hiermee wordt bedoeld aansluitende, niet-medische mond- en neusbescherming, een das of sjaal volstaat niet. U zorgt zelf voor een    mondkapje. Geen mondkapje = geen toegang.
 • Spatmaskers (face shields) zijn uitsluitend toegestaan voor passagiers die aantoonbaar, om medische redenen geen mondneusmasker kunnen of mogen dragen. Zij zijn daarnaast verplicht hun uitzonderingspositie aan te tonen:
  • door bewijs te laten zien waaruit blijkt dat hij / zij onder behandeling is van een arts of zorgorganisatie, bijvoorbeeld een verwijsbrief of een bewijs van een afspraak met een arts.
  • door een verklaring van een begeleider of naaste waarom hij / zij geen mondkapje kan dragen;
  • door een kaartje te laten zien waaruit blijkt dat hij / zij een uitzondering is;
  • door zijn / haar hulpmiddel of medicijnen te tonen.

 

Aan boord hebben we te maken met beperkte ruimte, waardoor passagiers dichter bij elkaar zitten dan een deel comfortabel vindt. Zeker nu er diverse zeer besmettelijke varianten van het coronavirus actief zijn. Zijn er behalve passagiers mét mondneusmaskers ook passagiers in de salon zonder beschermende maatregelen, dan zorgt dit voor confronterende situaties en veel onrust onder de reizigers, zo heeft de ervaring ons geleerd. Omdat wij verantwoordelijkheid zijn voor de orde en de rust aan boord, hebben wij ervoor gekozen reizigers die om medische redenen geen mondneusmasker kunnen dragen een zitplaats in een aparte ruimte te bieden.

 

Passagiers die zich niet aan de bovenstaande instructies willen houden, kunnen wij helaas niet toelaten.

Te druk? Kies zelf een rustiger reismoment

Sinds 1 juli 2020 mogen alle zitplaatsen in het Openbaar Vervoer (dus ook op de schepen) weer worden gebruikt. Het Outbreak Management Team heeft hierbij heel duidelijk aangegeven dat dit geen extra risico op besmetting betekent voor passagiers en medewerkers. Houd er wel rekening mee dat het druk kan zijn op onze schepen. Reist u liever op een rustiger moment? Kies dan voor een afvaart ’s avonds (naar het eiland) of ‘s ochtends vroeg (vanaf het eiland). In het boekingssysteem ziet u het aantal nog beschikbare plaatsen per afvaart.